Otwarcie jadłodzielni w Chojnicach

23 grudnia rozpoczęła funkcjonowanie chojnicka jadłodzielnia. To wyjątkowe miejsce, którego celem będzie zapobieganie marnowaniu jedzenia oraz dzielenie się nim. Jadłodzielnia, to zamykana wiata wyposażona w lodówkę oraz półki. Powstała dzięki inicjatywie byłej radnej Joanny Warczak oraz Annie i Pawłowi Bryła z firmy APINWEST w Chojnicach, którzy ją wykonali. Jadłodzielnia znajduje się przy Wszechnicy Chojnickiej od ul. Okrężnej tuż obok dyżurki Straży Miejskiej. Będzie czynna codziennie w godz. 7.00 – 19.00. Opiekę nad nią będą sprawować wolontariusze.

Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?

takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,
produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe, itp.
zapakowane pieczywo,
owoce, warzywa,
produkty suche: kasze, makarony, mąki, cukry, ciastka,
słodycze,
sery, jogurty, twarogi,
wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.

Jakich produktów nie należy przynosić?

żadnego rodzaju surowego mięsa i produktów składających się z niego,
„surowego” mleka i produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
potraw zawierających surowe jaja,
produktów napoczętych, np. otwartych puszek, słoików,
produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min. i mrożonek,
produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
alkoholu i innych środków odurzających.

W jadłodzielni będzie można z jednej strony zostawiać nadwyżki żywności z drugiej zaś każdy, kto potrzebuje będzie mógł tą żywność zabrać. Podobne instalacje z powodzeniem funkcjonują między innymi w Toruniu czy Słupsku.

źródło: miastochojnice.pl

przez Redakcja Chojniczanin.pl

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.