Czarnuszka jako źródło zdrowia

Zioła, owoce i warzywa to samo zdrowie. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie. W czasach, w których antybiotyki nie były przepisywane na kilogramy, ratowano się łatwo dostępnymi produktami. Zobacz, jak w naturalny sposób zwiększyć swoją odporność, pokonać przeziębienie a także wspomóc organizm w walce z różnymi patogenami.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Wspominana już w zapisach biblijnych, używana jako panaceum przez starożytnych, którzy uważali, że czarnuszka i jej drogocenny olej “leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. Nazywana czasem “złotem faraonów”, jako że sam Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z czarnuszkowym olejem – tak po prostu “w razie W”, gdyby mu cokolwiek tam w zaświatach zaczęło dolegać. Coś, o czym wiedzieli nasi przodkowie, dzisiejsi naukowcy potwierdzają licznymi badaniami. W ostatnich latach czarnuszka stała się obiektem wielu badań naukowych, które wykazały ponad 600 właściwości prozdrowotnych. W istocie stała się panaceum na większość chorób.

O jakich właściwościach mowa

Otóż nasionka czarnuszki posiadają w swoim składzie ponad 100 związków aktywnie czynnych, które w mniejszym lub większym stopniu oddziałują na nasz organizm. To prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych. O właściwościach nasion z czarnuszki niech świadczy fakt iż pewna firma z tzw. big farmy chciała opatentować ziarenka a dokładnie ich dobroczynne działanie przeciwalergiczne. Oczywiście urząd patentowy na to się nie zgodził i odrzucił wniosek. Dlaczego? Nie można opatentować związków, roślin i substancji, które występują naturalnie w środowisku, wokół nas.

Spójrzmy zatem jakież to główne aktywne substancje zawierają w sobie te malutkie czarne ziarenka, dzięki którym nabierają one tak niezwykle silnych właściwości antyzapalnych, antynowotworowych, antyoksydacyjnych i jednocześnie ochronnych.

– różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)
fosfolipidy i fitosterole
– cenne flawonoidy i równie cenne saponiny
białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę
– rzadkie w świecie roślin)
olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i in.
witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu

Te wszystkie substancje zmniejszają stres oksydacyjny, który pojawia się w momencie stanu zapalnego organizmu. Dlatego można powiedzieć, że tam, gdzie choruje organizm nasiona z czarnuszki mogą być ukojeniem i przynosić ulgę. Pomagać w przywróceniu równowagi czyli homeostazy naszego organizmu.
Przeciwwskazań do jej stosowania w zasadzie brak. Jedynie podczas ciąży i karmienia należy jej stosowanie skonsultować z lekarzem.

Oto główne zastosowanie nasion z czarnuszki i jej innych form takich jak olej

1.Ma działanie immunoprotekcyjne. Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy. Warto sięgnąć po czarnuszkę szczególnie teraz, na przełomie sezonów, aby wzmocnić organizm.

2. Poprawia samopoczucie alergikom. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów. Czarnuszka – podobnie jak witamina C – jest świetnym środkiem poprawiającym funkcjonowanie organizmu.

3. Pomocna dla astmatyków. Po kilku tygodniach stosowania oleju z czarnuszki uzyskano znaczącą poprawę u 80% badanych (szczególnie pozytywnie odpowiadały dzieci): poprawiła się wydolność płuc, ustąpił świszczący oddech i można było zmniejszyć dawki konwencjonalnych farmaceutyków (inhalatorów).

4. Pomoże uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów. Naprawdę nie jest konieczne jadanie martwych tkanek zwierzęcych, skoro można używać czarnuszki. Jednak doktorzy uparcie przepisują żelazo i każą “jeść dużo mięsa” przy anemii. Jak widać nie jest to jedyny sposób aby pożegnać anemię.

5. Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Naukowcy podejrzewają, że stoi za tym spora zawartość tymochinonu. Podanie czarnuszki powodowało w ciągu 3-10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida Albicans. W dobie powszechnego zagrzybienia warto pamiętać o regularnym jej stosowaniu.

6. Ma również działanie przeciwpasożytnicze. Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja okazała się też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych. Czarnuszka, dzięki poprawie funkcji układu immunologicznego, skutecznie zwalcza również owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego. Pod tym kątem olej z czarnuszki ma działanie silniejsze nawet od oleju czosnkowego.

7. Pomaga pozbyć się nadciśnienia. Czarnuszka nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny głównym czynnikiem powstawania miażdżycy.

8. Działa przeciwwrzodowo na żołądek. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Dlatego przynosi ulgę przy symptomach refluksu żołądkowo-przełykowego.

9. Ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych – działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym

Zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak. Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w temperaturze 5-10 stopni C przez 3 miesiące od otwarcia.

Jakub Gronowski

przez Redakcja Chojniczanin.pl

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.