Jedzenie w Malezji

Po kilku tygodniach w Tajlandii przenieśliśmy się do Malezji, w której kuchnia była już nie tak dobra jak tajlandzka,ale dało się przełknąć.

Malezyjczycy to w większości muzułmanie więc ich kuchnia odpowiada wymogom religii. Nie jada się wielu rzeczy, lub jada się je przygotowane w specjalny sposób.

Jak pisałem wcześniej malezyjska kuchnia nie zachwyciła mnie, bo niby jak można jadać codziennie na śniadanie garść ryżu, jajko na twardo i do tego małe, suszone rybki, które składają się na typowy malezyjski, poranny posiłek. Można to znaleźć w restauracjach i na ulicznych straganach. Do tego oczywiście są ostre sosy i inne dodatki, ale
generalnie nic specjalnego.

Inne malezyjskie potrawy, które nam smakowały to „Char Kway Teow” czyli makaron smażony z kiełkami i kawałkami mięsa. No i oczywiście zupa „Curry Mee”, która smakuje jak „laksa” z Tajlandii, ale ostrzejsza i bardziej wyrazista. Przygotowuje się ją na bazie mleka kokosowego i wielu przypraw. Razem z ryżowym makaronem smakuje bardzo dobrze.

Fajne jest to, że większość potraw podawana jest tu na liściach bananowca, a nie na wszechobecnym w Azji plastiku.

I to tyle o Malezji. Oczywiście nie uświadczysz tu wieprzowiny, nie wspominając już o robakach czy innych takich.

Piotr Kizewski
www.naszeszlaki.pl

przez chojniczanin.pl

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.